Maşină diesel sau pe benzină ce părere aveţi?

By | 8 mai 2014

De foarte multe ori am auzit discuţia aceasta pe net… maşină diesel sau pe benzină, uni aleg benzinarele iar alţi aleg diesel din diferite motive. Nu prea are rost să te gândeşti mult la asta, maşina trebuie să o alegi în funcţie de necesitate şi de uzul care se face. Voi ce ziceți? Maşină diesel sau pe benzină ce părere aveţi?

Benzina

Este convenabil să alegi o maşină pe bezină atunci când nu faci prea mulţi km pe an dar în schimb o foloseşti mai mult de 5-6 ori pe zi. În primul rând pentru că motoarele pe benzină se încălzesc foarte repede, nu necesită foarte mult curent pentru pornirea motorului fapt pentru care durata de viaţă a bateriei va fi mai mare când faci câte 3-4 km o dată. Un avantaj mare este că întreţinerea unui motor pe benzină este mult mai mic decât la unul diesel.

Diesel

O maşină cu motor diesel convine să îl alegi atunci când faci mulţi km pe an şi o foloseşti o dată sau de 2 ori pe zi. La o maşină diesel bateria se va descarcă mult mai repede dacă o pornești de mai multe ori pe zi şi mergi puţin cu ea deoarece motorul diesel necesită mai mult curent pentru pornire pentru că motorul este mai rigid să zicem aşa.

Cu motoarele diesel trebuie să ai puţină răbdare nu este prea indicat să te urci în maşină îi dai cheie şi te apuci să tragi de ea. Când o porneşti dacă vrei să pleci de pe loc chiar atunci trebuie să nu tragi de ea să o iei uşurel şi să mergi 1-2 km aşa uşurel că să aibe timp motorul să se încălzească, iar după ce a urcat în temperatura poţi să o calci că rău nu îi face (ţinând cont de limitele de viteză).

Chiar dacă întreţinerea motorului diesel este mai costisitor decât la cel pe benzină… costurile întretineri vor fi amortizate la sfârşit de an deoarece un motor diesel consumă mai puţin. Faceţi voi calculele… un motor pe benzină de 100 de cai putere consumă undeva pe la 7-8 litri la 100 de km în funcţie de motorizare, un motor diesel de 100 cai putere consumă undeva pe la 4-5 litri la 100 de km în funcţie de motorizare. Să presupunem că facem undeva la 30.000 de km pe an cu ambele maşini socotind cifrele maxime de cosum.

benzinara: 30.000 km x 0.08 litri pe 1 km = 2.400 de litri consumaţi pe an
diesel-ul: 30.000 km x 0.05 litri pe 1 km = 1.500 de litri consumaţi pe an

Concluzia este că benzinara consumă aproape dublu faţă de un diesel făcând aceiaşi km pe an. Iar dacă întreţinerea o faci tu cu mâna ta că şi eu la maşină mea o fac fără să merg la un service autorizat restul de bani care rămân de la carburantul consumat de diesel îţi rămân în buzunar să îţi cumperi altceva, eventual tot pentru maşină dacă eşti pus pe maşini aşa că mine.

Am zis mai sus că intetinerea o fac eu la masima mea nu? că să clarific puţin chetia asta să nu rămână suspendată aşa în aer, adică ce fac eu la maşină, menţionez că este un motor diesel 1.9 JTD de 115 cai putere… schimb uleiul şi filtrul de la ulei la fiecare 10.000 de km parcurşi, filtrul de aer îl schimb la fiecare 20.000 de km, filtrul de polen adică cel pe unde trece aerul să ajungă în maşină în fiecare an toamna spre iarnă indiferent de câţi km am parcurs în acel an. Ştiu că le schimb cam repede or să zică uni dar ştiu ce fac pentru că ştiu în ce mediu folosesc maşină.

Hai să va zic şi de ce le schimb eu aşa… uleiul şi filtrul de ulei le schimb la 10.000 de km pentru că ţin la maşină şi nu vreau să am surprize neplăcute deoarece fac undeva la 25.000 de km pe an uneori mai mult şi când merg în românia din italia fac câte 2.000 de km fără să mă opresc deloc.

Filtrul de aer îl schimb la fiecare 20.000 de km o dată da şi o dată nu când fac schimbul de ulei pentru că am observat că nu este nevoie să îl schimb mai devreme dar nici mai târziu nu este bine pentru că clima în italia este destul de umedă şi se intzează cu porcării destul de repede, dar când fac schimbul de ulei şi nu îl schimb cel puţin îl curăţ şi îl suflu cu compresorul de praf.

Filtrul de polen îl schimb o dată pe an toamna fără a ţine cont de câţi km fac pentru că filtrele ce le cumpăr sunt pulverizate cu o substanţă igienizanta care între timp se usucă şi nu vreu să mă trezesc cu praf în maşină şi costul lor este foarte mic.

O dată la 20.000 de km îmi apare mesajul în bord că trebuie să fac service şi atunci e singură dată când trec pe la un service autorizat doar că să îmi şteargă eroare nimic mai mult. Deţin maşină din 2010 care avea atunci 56.000 de km şi uite că acum suntem în 2014 şi maşină are 165.000 se km facă să aibe vreo intervenţie la motor, nici măcar nu se vreo o picătură de ulei pe sub capotă totul este impecabil nici praful nu prea are ce caută pe acolo la un fanatic aşa că mine.

Nu zic că acum una e mai bună că altă până la urmă fiecare alege ce vrea şi ce îi place, sfatul meu personal este că pentru cine face puţini km pe an este foarte bună o maşină pe bezină datorită costurilor mici de întreţinere şi fiabilităţi ce o oferă indiferent de condiţiile de uz iar pentru cine face mulţi km pe an este bună o maşină diesel datorită consumului redus şi fiabilităţi la drumuri lungi de mii de km.

Turbina motor diesel

Sfatul meu
Pentru cei ce au diesel un sfat va dau… când faceţi drumuri foarte lungi de sute de km de mers când decideţi să luaţi o pauză să va întindeţi puţin nu opriţi motorul imediat, după oprire lăsaţi cel puţin 3-4 minute să meargă la relanteu pentru a se răci puţin treptat şi încet că dacă opriţi motorul imediat după un drum lung riscaţi să aveţi probleme pentru că căldură se strânge foarte repede în diferite zone ale motorului care pot afecta bună funcţionare a acestuia… că de ex: turbină poate suferi din cauza esapamentului foarte fierbinte se pot topi sau bloca lamelele din interior.

De la mers subturat

Alt sfat este să nu mergeţi subturat… calco puţin să lucreze turbină mai mereu şi schimbă la peste 2000 de ture că altfel cu timpul maşină va deveni din ce în ce mai puturoasă din diferite motive, unul este că dacă turbină nu lucrează se poate bloca, altul este că dacă nu o calci aerul este scos pe ţeavă de eşapament cam lent şi se pot depune funingine prin catalizator sau chiar pe ţeavă în loc să le scoată afară ceia ce va duce la alte probleme cum ar fi consum mai mare oprire motor chiar şi altele mai grave. Nu strică să îi dai câte o dată pe la 4000 de ture în a două dar atenţie să fie motorul în temperatura ideală de funcţionare.

Eu va salut şi va urez… La cât mai mulţi KM fără incidente!

Dacă ți-a plăcut distribuie mai departe și la prieteni tăi!
  • 5
    Shares

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.